Monday, March 7, 2011

Saya anak sape?

Awak anak sape?
"Anak Datuk Z," saya cakap.

ok.xdek kena mengena dengan post hari ini. Korang nak tau? Nak? Nak la..Ramai x kawan yang korang kenal, mak atau ayah dia cikgu? Mesti ramai kan?? Kan? Dalam kelas ak dulu pun, ramai jugak anak cikgu. Ada yang mengajar kat sekolah sama, ada yang mengajar kat sekolah sebelah, ada yang jadi cikgu kat sekolah memandu, dan ada yang mengajar kat mana2 tah. Kadang2 ak pikir, bes ke jadi anak cikgu? *tanya macam boleh ubah je kalau x suka...=.='

Bes tau jadi anak cikgu tuh. Dari kecik sampai besar orang panggil anak cikgu ***. Senang. Nak hafal nama korang susah.
Meh ak senaraikan serba sedikit pros n cons apabila ko dilahirkan sebagai anak cikgu. Tapi ni kalau mak atau ayah korang mengajar kat sekolah yang sama la macam ak!

KEBAIKAN ==>

Kalau sakit senang. Katakanlah satu hari korang gastrik. Korang mesti terus pergi serang mak korang kan. Kalau budak lain, diorang kena mintak tolong daripada kawan diorang untuk cari cikgu yang bertugas minggu tu untuk bawak diorang g klinik. Menderita..kesian...

Mintak duit pun senang. Katakanlah ak lupa mintak duit dari ayah pagi tuh, mintak ngan mak kat sekolah pun apa salahnya. Kalau nak kena bayar yuran ke apa ke, g mintak terus ngan mak. Settle...

Cuti sama2. Kalau parents korang cikgu, boleh cuti sama2. Kalau pekerja kerajaan yang lain, cuti diorang mana sama. Nak2 kalau doktor kerajaan. Hehehe..

Staff kat sekolah semua kenal. Siapa anak cikgu yang sama sekolah, mesti satu sekolah kenal korang kan? Cikgu-cikgu, pekerja makmal, kerani pejabat, orang kantin, semua aa, mesti kenal korang kan. Biarlah korang x rapat macam manapun dengan parents kat sekolah, mesti diorang kenal. Ak pun xtahu cane. Ini tidak melibatkan students lain ye. Staff sahaja. hehehe..

K lah... cukup is enough, keburukan pulak ==>

Kawan suka tanya korang. Bukan tanya macam mana nak jawab soalan tu soalan ni. Ni pasal soalan spot untuk exam2.
"Tanyalah mak kte," tu jelah jawapan ak.

Ak bukannya tengok soalan pun. Mak ak pun bukannya jenis yang bagi soalan spot. Nguahaha! Mula-mula ak risau gak diorang fikir ak curi-curi tengok soalan kat rumah memandangkan mak ak selalu buat soalan exam kat rumah, tapi disebabkan markah ak pon cam ntah hape-hape, xkanlah diorang sampai hati nak fikir camtuh kan. Kawan ak semua baik. Cam ak ^-^. Tapi yang syoknye, abis exam je ak tolong tanda kertas soalan kawan ak. So, x dek chance la diorang nak berahsia dengan ak diorang punya marks.

Cikgu lain suka cerita. Haaa...ni yang payah! Ak pernah buat bising dalam kelas dan balik rumah jer kena marah ngan mak. Sejak tuh, ak baik je dalam kelas. Kerja rumah pun siap selalu! Sebab takut mak tahu kalau x siap. Kalau mak tahu, ayah pun tahu. Jadi, paham-pahamlaa eh...

xdek surprise. Susah jugak kalau ak nak wat surprise kalau dapat markah PJK A1 kan. Cikgu lain g tunjuk markah kat mak ak dulu kadang2 kalau terjumpa. Xdek chance aa nak wat surprise kan. SPM ak pon mak ak tahu dulu beb. So, xdeklah situasi mak menangis kegembiraan memeluk anak kat dewan sekolah..ceytt~.~. Padahal benda tulah yang ak nak wat macam dalam berita TV3. Haha, x pelah..

Dapat duit raya sikit. Ktakanlah kalau kawan sekelas ak pergi beraya rumah ak, diorang dapat 1sampul je. Kalau x, diorang akan dapat 2 sampul..1dari rumah ak..1dari rumah cikgu. apa ayat ak ni? Pahamlah sendiri.

Dah tu jelah..malas nak fikir. Assalamualaikum.


4 comments:

  1. wahahahhahaha ngek. lawak seyhh

    ReplyDelete
  2. mak bpk aku cikgu. yp aku, mak aku, dgn ayah aku x pernah sekolah samaaaaaa..kahkahkah

    ReplyDelete
  3. wei!! sme la..
    kdg2 best bler sme skola nie tp kdg2 xbest..:)

    ReplyDelete
  4. silah..urr..ak x tau nak bls ape kat ko!!hihi..jahat..

    iqmal..so ko x leh aa senang2 nak mintak duit ngan diorg kan...siannn

    dafnie...BTOL!! ko naik bot sama ngan ak!!

    ReplyDelete