Friday, December 9, 2011

SAYA SAYANG AWAK!!

Assalaamualaikum...

Lamenye lah ak x update....k x kisah...semalam hari lahir ak...ade yg tulis kat Fb "selamat hari kluar dari perut"...hahahha

Jadi ak nak citer sebab memang bes aa...x henti2 surprise yg diorang wat...

7/12:   Malam tu....ak ada la usrah. Usrah tu habis kol 11. Lepas habis jer usrahh....tadaaa!!!



Secret recipe weyhhh...woooooooaaa...AK CAM NAK JERIT JER MALAM TU!!! Memang sedap habis laa...x tipu...Tapi ada satu benda yang ak rasa sngt terhutang budi sebab kek tu mahal...ak ni bukan nyer jenis yg suka keluarkan duit untuk beli kek SECRET RECIPE jdi ak x tahu la harga sebenar...bile roomate ak tengok, die cakap RM50!! woaaaa.....bukan setakat kek je...banyak lagi makanan sampingan...Terharunyeee...

           Tak habis lagi journey ak malam uh....kol 11.30, ak lepak ngan Amalina....rindu kat budak uh...lama x bergelak besar ngan die...hahahaha...macam berdating pulak dalam gelap, atas motor, duduk dekat2....hahaha...die bagi aiskrim magnum!! BESAR punye...nyummm..




Tepat kol 12.00 (8/12): Ak masih lagi lepak ngan Amal...serius ak takut nak naik bilik...ak x suke prank yang ntah hape2....hahaha(x sporting langsung)...hehehe...bukan ape, ak x suke diorang baling bedak kat ak..pastu tinggal bufday girl dengan bilik yg penuh dengan bedak..oh nooo...i hate it! hahaha...

12.10: Ak naik sebab Jasmin kate rummate ak da beli burger tok ak dan die kata kondisi tenang...ok, walaupun ak x percaya sangat, tapi ak naik jugak masuk, ajak Amal teman...in case kalau kene kemas bilik, soh Amal tolong..hahah!! Masuk jer bilik, FUHHHH...bilik gelap!! PAHAM??!! gelap!! Lagi la ak takut...ak tutup pintu bilik balik...hahahah....last2...persembunyian diorang terkantoi sebab terpaksa ajak ak masuk...derr..hahaha...spoiler...dan lepas tu baru diorang nyanyi...lega x dek bedak kat tgn diorang..LEGA!!! Lepas tu, salam ngan kawan2, makan oblong, tengok tarian diorang, hahaha, macam-macam la..
     
  Kenyang giler, oblong tu memang ak terpaksa sumbat habis2 aa sebab termasuk tu, da 3 kali orang jamu ak makan untuk 1 malam!! BUNCIT!! tapi x pe...demi korang...Yang x besnye, ak yang kene basuh pinggan sebab rummate ak semua da ngantuk..k x pe aa...sebab ak yg melambatkan semua hal...hahaha...time tengah makan pun ada yg tidur atas lantai sebelah ak sebab nak teman makan...so sweet~

Dalam tandas nak basuh pinggan: DUSSSHHH!!!! Habis air mencurah-curah atas ak...  Perasaan: x leh nak kata pape, sejuk, hepi, surprise!! Bedak still diorang x leh lupe....habis putih...hahaha..memang pandai laa korang! Baguslaa sebab buat prank dalam tandas...hahahaha...

       Lepas mandi, surprise x berhenti lagi weyh!! Ingatkan semua da tido... rupe-rupenyer...tadaaa...

-Ak dapat handbag weyh-

   Ak x tahu nak kata ape. Ak kalau outing pun semua bende ak letak dalam poket seluar ak...nset, dompet..hahaha...ok, tQ... ak sayang beg nih.....tq..tq..tq..tq

Dan malam tu ak dapat msj dari someone...ehem...adik ak laa...Sumpah msj die sangat romantik...biar ak jelah yg tahu isinyer...pastu tidoooo...

Esok pagi (8/12): Pagi tu ak pakai beg uh g kelas...wiweet...macam perempuan melayu terakhir...hahaha

Petang(8/12): Tutti Frutti celebrate ak...(pasan) ade 50% discount beb! Tapi bagi ak biasa jer sebenarnya aiskrim die..haha..kerek x....ak kene RM6.10. Aiskrim yang Amal bagi lagi sedap..hehehe




Malam(8/12): Kawan belanja ak makan kat SANTAI!! Ak makan nasi putih ngan tomyam Poh Tag...hahaha..sedap!!



9/12: Surprise masih x berhenti...tgh2 syiok tido....ade kawan kejut ak tido.....tadaaa...


-Hamik ko...pink!!-


-dompet lama ak-


Cantikkan!!! TQ!! Mungkin sebab diorang terharu tengok dompet ak yang macam dompet makcik nak g pasar uh...hahaha...bukan ape, ak ade je dompet yang besar sikit, tapi ak lebih suke gune dompet ak tuh sebab nipis, senang letak dalam poket...xpelah, ak da ada handbag...boleh la gne dompet korang...hahahha!! Ak sangat menghargai ape yg korang bagi..ak x kan mensia-siakannya...buktinya, ak terus alih semua barang ak dalam dompet korang...hahaha...

    Semoga persahabatan dan ukhuwah kite, Allah redha, dan x kan putus samapai akhirat...amin~

Wednesday, November 16, 2011

I'm happy today..

Assalamualaikum!!
Sekarang ak berada dalam musim ujian....ok...tadi ak ujian "GIGI"...dan ak sangat happy sebab kene puji ngan lecturer sebab masuk kelas lambat. Tu laa!!! Kawan ak da cakap, "pergi la tandas awal siket"...kang da kene puji...

Ok..ak malu...malu..malu...sejuk seram je badan time jawab exam...kelam kabut dibuatnya...solan no 1, memang ak x tahu pebende aa sebab gelabah pas kene puji kan...ok x pe...ak redha..memang salah ak...aarghhh..

Ok..ak selambe je sebenarnye...time lecturer tu tanya ak ,"now r u afraid with me?"...ak jawab "no sir"....yesss..hahaha...ak x takut dan ak akan ingat lecturer ni sampai bile2...memang on time terus aa pasni kan...tu la wan..hang suke wat lambat-lambat...hehehehe...

Jadi di sini, saya nak nasihatkan korang, jangan lambat g kelas especially time pekse!! Dan jangan kurangkan ibadah time pekse wokeyh!! Gud luck exam...study smart not study hard!! K assalaamualaikum...

Thursday, October 6, 2011

ak excited sekali lagi

Assalamualaikum...


Ok...setiap hari penuh dengan kegembiraan...

So, ak nak share...klo korang rase malas nak baca...baca jugak!! hahaha..

Minggu depan, semua budak 1st year student dentistry kena berlakon...ak group ke5, group akhir. Ak pegang watak utama tuuu, tapi ak berlakon cikai je.... INI SEBUAH PERTANDINGAN...tapi bagi ak...booyaaa...lets flowwww....ak x kisah..janji ade makan free...haa..ak pon x tau asal nafsu makan ak membuak-buak. Setiap malam ak akan beli 2 menu yang berbeza...contohnya malam ni, ak makan kuay teow kungfu ngan nasi goreng dan nasi tengah hari ak paling banyak antara girlfriends ak...hamek ko...

Ok da lari topik...ak nak cerita yang ak excited sebab keluarga ak nak datang tengok ak berlakon!! Wiweet..ok x leh cikai da...mulai esok, ak akan berlatih dengan bersungguh-sungguh...hahaha..macam tadika la pulak kan, mak ayah datang tengok sambil rakam video....tapi mari berdoa semoga ayah ak free hari tu...x dek keje luar okayh...haha..poyo...


Memandai jer ak jemput ayah ngan mak ak..padahal diorang x ajak orang luar pon...aaahhh x kisah, ak nak ajak jugak....kawan2 uia...jemput lerr datang...x yah datang pon x pe...segan la klo ak x pandai berlakon..hahaha..

Sunday, October 2, 2011

hepi!!

Assalaamualaikum!

Ak sangat hepi...ak x menyesal x tukar medic...

Ak bahagia ngan dentistry....sebab fun giler blaja...hahaha...(setakat ni laa, lepas ni ak x tau)...

Tapi yang kelakarnya, time ak nak berbincang ngan kawan ak pasal gigi...memang x leh pakai gigi ak aa sebagai model...x nampak 'contact area langsung kat anterior' hahaha...x paham x pe..x penting pon untuk korang...bdk denti...ak harap korang paham dan jangan kecoh kat orang lain...derr...

Sebenarnya, bukan pasal belajar je, ak sangat suka ngan kwan denti ak...kitorang da macam kamceng giler...maklumlah, 1 batch ada 45 orang je....siket je...5 tahun ak ngadap muka diorang..kahkah...boleh hafal taik lalat kat mane...

Diorang sangat caring...sangat!!! Ak malas aa nak citer panjang2...shy laaa...tapi diorang memang sangat!!! Sorang keluar transfer U, mostly nanges...sorang msk hospital, sume lawat termasuk lelaki....sorang kena sengat tebuan, semua rasa simpati.....ok..x nak puji lebih...

Selamat berstudy...ak tau subjek banyak..tapi gudluck!!


Friday, September 16, 2011

nama!

Assalaamualaikum!

Ak tengok kawan ak banyak post pasal hidup baru...ak pon nak gak..haha..tetibe...

Ak nak citer yang kelas ak banyak nama sama!! Ak tau korang mesti lalui benda yang sama kan...

Contohnya...dalam kelas ak ade 3 Fatin, 2 Amira, 2 Sarah, 2 Wan, 3 Yana, 2 Izzati...ape lagi...tu jelah kot...

Dalam bilik ak sendiri, ade 2 fatin n 2 amira... fatin tinggi..fatin aktif, mira wahab, mira kelantan...

Haaa...boleh x mulai sekarang...panggil ak zahidah...ak x nak lah orang panggil ak wan memandangkan kelas ak ada 2 wan....agak-agak ak ade darah bacang2 kot dengan wan lagi satu tuh...die kelantan...ak pon kelantan...tetibe...hahaha...mane lah tau kan...moyang kitorang same ke....kot la....

Haaa...bukan setakat name same....panggilan pon macam2 derrrr...bear laa...yeop la...dell la...

ok...chow...tido...

Saturday, September 10, 2011

Compartment ak!

Assalaamualaikum!

Ak baru masuk degree!!! Hepi nih!! Semangat!! Semangat ape...sebab ak masuk degree...mase ak kecik2...ak fikir, masuk U jer, mesti da jadi cam orang besar (macam dalam tv), pastu bawak kereta, pastu makan kat mana2, jauh ngan mak, hidup dengan kawan...ada masalah peribadi (macam dalam tv jugak), macam2 aa...

                   Haaaa...ak nak tunjuk compartment ak dalam bilik ak...

 meja study ak...banyak makanan ak...meh aa datang nak makan...


ak punyer katil...ade donut...

 banyakkan selipar...sebab ramai tetamu...


Ramai jugak laa dalam bilik ak....9 orang tapi semua ok...ada gaya hidup masing2...AK SUKA!!! Da la bilik kitorang besar, ade ruang tengah yang sangat besar...bukan semua orang dapat macam ni, bilik hujung je yang dapat...tapi compartment ak aa paling bes..hahaha...jauh dari tingkap, kipas atas kepala, cume lampu je yang ak x leh kawal...(x paham x pe)

Bes tau kawan ak...ade yang pendiam, yang manja, yang garang tapi baik, yang suka tengok citer korea, yang KUAT, yang atlet, yang comel...sume ade...

Tu je...selamat belajar kawan-kawan...jangan nanges2...

Thursday, August 25, 2011

Jelesh lah tuh~~

Assalaamualaikum!!

Jangan sakit hati ngan tajuk tuh...gurauan semata-semata..Excited! Excited! Alhamdulillah..untuk sekian lamenye....ak dapat kad raya!! Ahahaha...kecoh!! korang ade??? Soalan ni macam mintak "BOOOOooo" jer kan...

TENGOK NI KENGKAWAN!!



Lawa x?? lawa kan...mahal tau kad ni..adiwanang bagi....hadiah contest yang dianjurkan kat blog die...

Tapi agak malu jugakla...ak send kad yang cikai je untuk die dan budak lain...

Ingat x post ak yang lepas pasal kad raya tuh? Haa..ak baru je pos sebenarnye kad raya tuh...hehehe..sori lambat...12 orang dapat...hehe..janji nak bgi 10 tapi terlebih 2 plak..xpe..kawan lame punye hal tarak masalah..bagi yang x dapat, jangan kecewa (kecewa ke? perasan wan)...meh ak tunjuk...

Kad nih ak wat sendiri...sebab ak malu nak mintak kat ayah ak...hahaha...burok tapi ok ape, ak buat sendiri niiiii...bukan senang ak nak wat benda2 yang memerlukan ketelitian nih...hahaha...padahal cikai...tapi ak suka kad raya ak tuh... ok2..jgn cakap banyak...biar gambar je yg bercerita...

Tengok..ade gambar usop!!! ak x tau motif 'W' besar kat atas uh..
haa..ni cop kad raya ak...sdn bhd..terbaek dari ladang...

ni belakang kad ak tuh....ooo yeah...


Kandungan dalam kad, x usah diceritakan lagi..ade ucapan yang merapu, tapi motif / point utama...

"SELAMAT HARI RAYA! MAAF ZAHIR DAN BATIN"

Walaupun x seceria kad yang dibeli...tapi who cares..hahaha..janji korang dapat...hehehe..

Bagi yang x dapat tuh..nnti ak send kat nfon korang x pon kat facebook..korang pon jangan lupe send...x meriah kalau nfon x berdering kerana mesej yang banyak dan fb tanpa notification...kan..kan..

Haa..raya lambat lagi...selamat beramal demi mencari malam lailatul Qadar...

Thursday, August 18, 2011

Yess!! Paling Bes!!

Assalaamualaikum...ahahaha..excited!!

Ak terjumpe video nih...tengoklah..sangat x rugi...berpeluh gak ak tengok...



Soalan kelakar..."kalau Jesus kene bunuh pakai kerusi letrik...ko nak gantung kerusi ke kat leher??" ahahahahha!!!

"can i sit on your neck? there's no more chair...."

Sunday, August 14, 2011

BOOYA!! KENE KAT HIDUNG!!


Assalaamualaikum..

Reality kisah RM1 dgn RM50 setelah skian lame x jmpe..


RM1: Oit,lama tak nampak, mana ko pergi?


RM50: Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, Naik STAR Cruise, gi KL naik AirAsia, lepak One Utama, konsert2..tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?


RM1 :(menjawab perlahan seraya menunduk)Hmm..biasa lah.. Balik-balik tempat sama.. surau, masjid, surau...

Hahahha...klo fikir balik, sanggupkah ak bagi RM 50 kat surau?? soalan power giler!! ok...jujurnya...selepas muncul je soalan ni dalam otak ak...ak jawab "OH TIDAK!!"...Tapi tu sebelum berfikir panjang okayh..

Cuba kite fikir balik...kata kanlah ak bagi RM1 kat masjid...pastu orang masjid bagi kat mane2 fakir miskin..pastu orang miskin tu pergi beli makanan....jap...makanan ape yang mengenyangkan yang berharga seringgit....mmmm..ape haaa..?? Pape lah...korang fikir sendiri...(nmpk sangat seringgit x mengenyangkan)

Lepas tu...orang x berkemampuan tuh pergi buat kerja dengan menggunakan tenaga yang die dapat dengan makanan yang berharga seringgit...(sadis nye bunyi sebab makanan x cukup kan?? bersyukurlah dengan ape yang kite ade!!) Jadi, inshallah, kite dapat pahala tuh...x tahu lah banyak mana pahala kan..wallahua'lam..

Pastu-pastu....kite tukar topik plak...kate kanlah ak bagi RM50...pastu orang miskin tuh beli makanan...nasi goreng USA mungkin...pastu ade lebih kan...pastu die g beli barang lain....papelah kan..mungkin die simpan  untuk makan di lain waktu pulak..pekena nasi lauk asam pedas dengan ikan keli bakar lazat jugak kan....woah...inshallah lagi banyak pahala beb!!! Sebab die leh dapat lagi banyak tenaga dan juga KEPUASAN sebab dapat makan bende sedap....


Hahaha....so amacam....korang sayang RM50 ke pahala??

Ok...still...hati kata sayang pahala...ye laa..sapa x nak pahala kan..TAPI, cube kalau dalam situasi yang sebenar...oh 50 ku.....hahahaha...

ok..bukan nak down kan sape2...ak x kata pon kene bagi RM50 kat masjid...lagipun....banyak lagi cara kite nak bersedekah kan...senyum, senyam, zikir, ilmu, tenaga, dll...

Tapi still...ak nak kuatkan di sini...MAKIN BANYAK KITE BERSEDEKAH, MAKIN BANYAK REZEKI YANG KITA DAPAT....ahahaha...haaa..kan da dalam dilema...xpe weyh..duit x bawak masuk kubur...lagipun..kalau hati yang ikhlas, korang x rasa pon korang kehilangan banyak duit...kalau nak sedapkan hati, cube korang fikir korang jadi fakir miskin...sure korang x rase serba salah pun nak bagi duit banyak...

Cume nasihat ak...please..pasni klo korang nampak ak kat mana2 kedai...jangan tegur ak dengan post ni...ahahha...Papepon...Beli mengikut keperluan, bukan kehendak dan x salah kalau kt nak gembirakan hati kita kadang2...sukati...hahahah

**Sori ayat berbelit..

oTak SuperB...ALLAH yang Bagi..


Seorang atheist yang juga professor falsafah bercerita dalam kuliahnya mengenai masalah yang dihadapi oleh sains berkenaan dengan Tuhan. Dia meminta seorang pelajarnya bangun dan beliau bertanya…

Prof: Kamu percayakan Tuhan?

Pelajar: Sudah semestinya professor.

Prof: Adakah Tuhan itu baik?

Pelajar: Ya

Prof: Adakah Tuhan itu amat berkuasa?

Pelajar: Ya

Prof: Saudara saya meninggal kerana kanser walaupun dia berdoa kepada Tuhan agar dia boleh sembuh. Kebanyakan kita akan cuba membantu mereka yang sedang sakit tetapi Tuhan tidak. Jadi macamana Tuhan itu baik? Hmmm?

(Pelajar berdiam diri)

Prof: Kamu tidak boleh menjawabnya ya? Mari kita teruskan lagi anak muda. Adakah Tuhan baik?

Pelajar: Ya.

Prof: Adakah syaitan baik?

Pelajar: Tidak.

Prof: Siapa yang mencipta syaitan?

Pelajar: Tuhan.

Prof: Tepat sekali, beritahu saya anak muda, wujudkah kejahatan didunia ini?

Pelajar: Ya.

Prof: Kejahatan ada dimana-mana bukan? Dan Tuhan mencipta semuanya, betul?

Pelajar: Ya.

Prof: Jadi siapa yang mencipta kejahatan?

(Pelajar tidak menjawab)

Prof: Bukankah terdapat penyakit? Keruntuhan moral? Kebencian? Keburukan? Semua perkara yang dasyat ini wujud didunia ini bukan?

Pelajar: Ya professor.

Prof: Siapa yang menciptanya?

(Pelajar tiada jawapan untuknya)

Prof: Science menyatakan yang kamu ada 5 deria untuk mengenalpasti dan melihat dunia disekeliling kamu, beritahu saya anak muda, pernahkah kamu melihat Tuhan?

Student: Tidak pernah professor.

Prof: Sila beritahu jika kamu pernah mendengar akan Tuhan itu?

Pelajar: Tidak pernah professor.

Prof: Pernahkah kamu perasankan akan Tuhan itu? rasaiNya, menghiduNya? Adakah pada kamu itu apa-apa deria yang boleh membuat kamu kenal akan Tuhan itu?

Pelajar: Tiada professor, saya tidak pernah mengalaminya.

Prof: Dan kamu masih percayakan Tuhan itu?

Pelajar: Ya professor.

Prof: Berdasarkan kepada pemerhatian, pada kajian, pada suatu yang boleh didemonstrasikan, sains menyatakan yang Tuhan itu tidak wujud. Apa pendapat kamu mengenainya?

Pelajar: Saya tidak boleh berkata apa2 professor, saya hanya ada kepercayaan dan keimanan kepada Tuhan itu sendiri.

Prof: Ya.. percaya.. iman, itulah dia masalah yang dihadapi oleh sains.

(Pelajar termenung dan berfikir lantas bersuara..)

Pelajar: Professor, wujudkan apa yang dipanggil panas?

Prof: Ya.

Pelajar: Dan juga apa yang dipanggil sejuk?

Prof: Ya.

Pelajar: Tidak professor, tidak ada sebenarnya apa yang di panggil sejuk itu.

(Semua didalam dewan kuliah terdiam)

Pelajar: Professor, kita boleh ada banyak haba kepanasan, panas yang teramat sangat, yang sedikit atau pun tiada kepanasan. Sebenarnya kita tiada apa yang dipanggil sejuk. Kita boleh mencapai 458 darjah dibawah takat beku tetapi kita tidak boleh pergi rendah daripada itu. Sebenarnya tiada apa yang dipanggil sejuk. Kepanasan itu adalah tenaga, sejuk bukanlah lawan kepada panas, hanya ketiadaan panas itu sendiri.

(Dewan kuliah menjadi sunyi sepi)

Pelajar: Bagaimana pula dengan kegelapan? Adakah wujud apa yang dipanggil gelap itu?

Professor: Apalah malam jika tiada kegelapan?

Pelajar: Sekali lagi professor silap. Kegelapan hanyalah ketiadaan sesuatu. Kita boleh ada cahaya yang malap, cahaya normal, cahaya terang, cahaya berkilau… tetapi jika kita tiada cahaya, itu yang dipanggil kegelapan. Realitinya "gelap" itu tidak wujud. Kita tidak boleh membuatkan gelap itu menjadi semakin bertambah gelap bukan?

Prof: Jadi apa sebenar yang kamu ingin sampaikan disini?

Pelajar: Apa yang saya ingin nyatakan adalah, falsafah professor itu salah.

Prof: Salah? Bolehkah kamu jelaskannya?

Pelajar: Profesor membuat perhitungan menggunakan konsep yang berlawan, antara hidup dan mati, Tuhan yang baik dan tidak. Professor melihat konsep ketuhanan itu pada suatu yang nyata, sesuatu yang boleh kita ukur. Professor, sains masih tidak boleh menjelaskan dari mana datangya "ruh atau nyawa" dan apakah "minda" atau "fikiran" itu sendiri. Sains menggunakan elektrik dan magnetism tetapi ianya suatu yang tidak kelihatan dan nyata, malah kita masih tidak memahaminya secara keseluruhan. Untuk melihat mati itu sebagai lawan kepada kepada hidup adalah sesuatu yang tidak tepat kerana sebenarnya mati tidak wujud sebagai suatu bentuk yang nyata. Mati itu bukan lawan kepada hidup, mati hanyalah ketiadaan apa yang memberi kehidupan itu sendiri iaitu nyawa.

Sekarang beritahu saya professor, adakah kamu mengajar bahawa manusia asalnya dari monyet?

Prof: Jika kamu rujuk kepada proses evolusi semulajadi, ya.

Pelajar: Pernahkah professor melihat evolusi itu sendiri?

(Professor menggeleng kepala dan tersenyum kerana mula merasakan perbincangan ini semakin hebat)

Pelajar: Disebabkan tiada siapa pernah melihat proses evolusi itu sendiri sedang berjalan dan tidak boleh membuktikan yang ianya adalah suatu proses yang berlaku secara berterusan, adakah professor mengajar pendapat professor sahaja? Adakah professor saintis atau penceramah?

(Dewan kuliah menjadi gempar)

Pelajar: Ada tak sesiapa didalam dewan ini pernah melihat otak professor?

(Pelajar lain tertawa)

Pelajar: Ada tak sesiapa yang perasan akan otak professor itu? Rasainya, menghidunya? Saya pasti tiada siapa yang pernah berbuat demikian… jadi berdasarkan kepada pemerhatian, pada kajian, pada suatu yang boleh didemonstrasikan, sains menyatakan yang otak professor tidak wujud. Maaf saya katakan, bagaimana kami semua boleh percayakan kuliah2 professor selama ini?

(Seluruh dewan menjadi senyap.. Professor merenung lama kepada pelajar tersebut)

Prof: Saya rasa kamu semua hanya perlu percayakan kepadanya.

Pelajar: Itulah dia professor, hubungan antara manusia dan Tuhan adalah kepercayaan dan keimanannya dan itulah yang membuatkan kita dan seluruh alam ini hidup dan berfungsi sepertinya.

* Cerita ini saya dapat dari rakan dan ianya didalam bahasa English, saya terjemahkan sebaik mungkin untuk bacaan dan renungan rakan2. Dari email tersebut ia menyatakan ini adalah cerita benar dan pelajar tersebut adalah Muhammad Ali Jinnah, bapa Pakistan.



*Ini bukan idea saya...saya copy dri FB

Tuesday, August 9, 2011

Facebook = Pizza

Assalaamualaikum...

Surat khabar semalam, ak terjumpa keratan nih...ahaha...


Baru ak perasan, kalau dulu, semangat masing2 nak beli kad raya sebab nak bagi kat kawan...seingat ak lah kan, last sekali ak dapat kad raya mase form 5. Lepas tu, sepi je.... Eh x jugak...lepas tu, semua ucapan hari raya dibuat melalui My Space....hahaha... Pastu..pastu bile da masuk UIA, Facebook pulak..lepas ni x tahu lah ape plak kan...blog kot...x pon twitter ke...ahaha sukati...

                Kalau dulu, semangat adik ak ngan ak g kejar ke peti surat lepas abang posmen antar surat..kecoh satu rumah klo dapat kad raya...JAKUN KATAKAN....tapi selalunye, ak kalah aa sebabnye adik ak selalu je dapat kad raya paling banyak...MR POPULAR kot...bueekkk...

                Tapi, dulu...lepas dapat kad raya je, mesti ak ngan adik ak dalam dilema...sebab, bile da dapat kad raya, mesti kene balas kan...nak nak yang siap tulis pantun:

Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas.

Adush!! Pantun ni yang paling membuatkan kitorang dalam dilema...PANTUN PALING POPULAR TIME RAYA!!

Pastu siap bagi alamat diorang sendiri lagi...dan harapan mereka, "kite harap awak balas surat nih"...AHAHAH..sukati..

                Adik ak ngan ak pastu beranikan diri jugak mintak ayah belikan kad raya...tapi x selalu kitorang bernasib baik sebab selalunye, kitorang dapat sikit sorang je..tapi yang ngantor nye ramai!! Jadi, ayah ak yang malas nak layan permintaan yang ntah hape2 ni, bagi kitorang kad raya yang pejabat ayah ak sediakan...ahaha..amek ko...atas kad raya tu x dek katon PAK USOP weyh..yang ade, tulisan "SELAMAT HARI RAYA" je...ahahaha...time tu adik ak ngan ak mane la matang lagi...masing2 sedeyh sebab x dek gambar PAK USOP atas kad tuh...bagi kitorang, memang burok aa..hahaha...ye aa, kawan bagi yang lawa, kitorang bagi yang kat dalam kad tuh tulis "ikhlas daripada JUPEM(pejabat ayah ak)"...tapi x leh nak wat pape, kitorang lukis aa gambar katon sket2...sukati...

             Tapi skunk da len...skunk gune facebook je..tak pon nset je...tapi budak zaman skunk pandai jugak..lagi seminggu nak raya, da anta mesej sebab takut line sibuk...siap ade gambar PAK USOP ag...

             OK, berdasarkan gambar yg ak upload kat atas tuh,

"teknologi menggantikan kad raya? Ibarat menggantikan rendang dengan Piza di pagi syawal"

        ak nak amek kesempatan ini..untuk mengoffer kepada sesape sahaja (max 10 orang) yang nak kad raya daripada ak..tu pon klo korang nak aa..klo xnak xpe...jangan malu jangan segan sebab ak sendiri yang mengoffer.. Bagi sesape yang nak, sile hantar alamat ke Inbox FB ak...jangan risau, alamat anda tidak akan didedahkan atau dibocori. Inshallah, korang bleh cayakan ak... hahaha...tapi jangan lupe...kad tuh mungkin ade "JUPEM" atau pun yang ak wat sendiri memandangkan ayah ak merupakan ayah yang sama sepanjang hidup ak..TQ...

Offer ni hanya laku tahun ni je..

Thursday, August 4, 2011

Assalamualaikuuuum tu SALAH!!

Assalaamualaikum baru betul!!


Kalau kiter tengok citer-citer Melayu...mesti che kiah bagi salam kat jiran sebelah..

ASSALAMUALAIKUuuUUM...


Amboih!! bukan main berlagu lagi...tapi sebenarnye, hampir semua  rakyat Islam kat Malaysia ni macam che kiah kan...ahahaha..termasuk ak...so, Wan = Che Kiah..

Sepatutnya, Assalaamualaikum....panjang dua harakat kat 'laa' bukan kat 'kuuum'..

Memang aaa sedap bunyi kuuuuuuuuuuuuuuummm memanjang. Tapi, ape kata mulai sekarang, saat ini, start bende yang kite x biasa dan biasakan bende yang x biasa tuh...

Lagipun, sedap ape bunyi...ASSALAAMUALIKUM!!

Macam askar bagi arahan pon ade..tapi ak tahu klo korang bagi salam macam tuh, lagi shahdu..

Jadi di sini, ak nak mengaku yang selama nih pon ak tulis Assalaamualaikum secara salah..marilah kte same2 memperbetulkan ape yang x betul..!!

Wednesday, August 3, 2011

Gapo yo gak mung...

Assalamualaikum...

Korang paham x pebende yang ak tulis kat tajuk tuh...tu la loghat Kelantan...maksudnye, "ape bende ko?"

Hahaha...x pasal2 ak ter'excited' pasal loghat timur nih..ni semua gara-gara Mek Ya(Iylia) call ak tadi...Ya Allah...loghat terengganu die sumpah pekat!!! Tergelak-gelak mak ngan ayah ak dengar ak cakap loghat terengganu... Tapi, jadi ape ak cakap...xdek la bunyi 'plastik' sangat...

                       Well...ak kan orang kelantan...walaupun x sejati xpe...ak suke ngaku ak orang kelantan...ahaha..

Haaaaaaa....sentuh pasal loghat..ak nak citer satu citer lawak..mungkin ade yang pernah dengar dan mungkin ada yang x pernah dengar..meh ak habaq (tu diaaa)..

Citer die camnih....................

Ade sorang isteri ni, die orang KL. Suami die plak orang terengganu...Perbualan mereka berlaku di satu pagi raya...

Isteri   : Yang!! Ular!! Ade ular!! EEE...laling takut! Yang cepat!!

Pastu suami die yang malas nak layan kegedikan isteri die menjerit dari dapur..

Suami : Laa...gapo yo gak mung..."katok" aa!!

Isteri   : Ish...ular laaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!


Suami : Ya Allah...KATOK LAAAAAAAAAAA!!! G amek lidi nuh...

(Sebenarnye klo korang dengar orang pure terengganu sebut...baru real kot..tulis x berbunyi)

Sebenarnye, si suami soh 'pukul' ular tu..tapi isteri tu paham 'katak'...

Hahaha..memang tahap 'pergh' punya lawak...ayah ak aa yang citer lepas die dengar ak gayut ngan mek ya..

Tuesday, July 26, 2011

aiskrim goreng

Assalamualaikum!

Ak rinduuuu sangat nak makan aiskrim goreng yang jual kat pasar malam kat PJ tempat ak belajar dulu-dulu..Sedap! Besar....banyak aiskrim....roti die pun sedap....x berminyak...memang sedap laa. Tapi dulu ak x deklah nak makan setiap minggu sebab mahal la bagi ak. RM2..


              Jadi, masa cuti nih, ak buat sendiri aiskri goreng tuh.... AISKRIM GORENG AK JADI!!! Boleh aa aku makan setiap hari! Meh ak citer siket camne nak buat. Meh ak ajar cara-cara nak buat..boleh la korang jamu masa buka puasa nanti kan...

              Mula-mula, korang amek 2 keping roti dan lenyekkan dengan penggiling...ak malas nak cari penggiling mak ak jadi ak gune cawan 'anlene' mak ak sebab cawan tuh sangaaat panjang...

Panjang kan cawan mak ak...


Lepas gelek, korang letak aa aiskrim yang da beku atas sekeping roti penyek. Ak men cedok ngan sudu sup je sebab x dek skop (scoop). Kalau ade lagi bagus, cantik sket aiskrim korang.


Pastu, lagi satu keping roti, korang sapukan acuan tepung jagung kat tepi sebab nak bagi lekat.

Pastu, korang tekupkan gune benjo punye besi (ak x tau nak panggil ape)...dan ak x tau makcik pasar malam tu gune ape untuk dapatkan bentuk aiskrim goreng yang cantik camtuh...sebab ak punye x lawa sangat la tapi boleh tahan sedap la..ahahaha.. Ak punye 'benjo' bentuk 4 segi... sebab tu aiskrim goreng ak bentok 4 segi..



Kemudian kat tepi tu, korang lipat dan pecet sebab masa goreng nanti, minyak x la masuk dalam aiskrim.

Masuk dalam peti sejuk canggih korang selama 1 malam ke, setengah hari ke, ikut suka aa...

tuh..dalam bekas penutup hijau.

Masa nak goreng tu, goreng masa minyak betul-betul panas..biasanya ak tinggal minyak tu panas selama 5 minit sebab nak bagi betul-betul PANAS...


SIAP!!

Chance minyak nak meletup-letup x dek kot melainkan aiskrim korang terkeluar...so make sure minyak betul2 panas..nanti xdek chance aa aiskrim tu nak keluar walaupun ade rongga kat tepi-tepi roti korang...kalau kebetulan minyak korang meletup-letup, cepat-cepat tutup muka ngan periuk kuali...kang x pasal-pasal muka berharga korang ter'cair'...


SELAMAT MENCUBA!!

Monday, July 25, 2011

BLOGGERS UNITED



Cara- cara bagaimana kita nak memastikan kebersihan alam sekitar khususnya di Malaysia


              Malaysia merupakan negara yang aman dan damai. Bukan itu sahaja, Malaysia terkenal dengan keindahan dan kebersihan alam sekitar.
             
             Salah satu cara yang boleh kita praktiskan ialah menggunakan pengangkutan awam atau berkongsi kenderaan. Tapi jangan naik motor lebih daripada dua orang. Hal ini adalah kerana kereta, lori, motosikal dan macam- macam lagi boleh membebaskan gas yang boleh mengotorkan udara. Di samping itu, kerajaan sepatutnya mempertingkatkan lagi penggunaan NGV di seluruh pelusuk negeri. Jangan kat KL je ada. Penanaman pokok juga boleh membantu menyedut gas-gas tersebut, jadi, tanamlah banyak pokok kat bandar.


             Selain itu, kesedaran rakyat Malaysia supaya tidak membuang sampah haruslah dipertingkatkan. Denda diorang! Ceramah tak payah buat pun x pe sebab rakyat Malaysia (saya sajalah) terkenal dengan sikap masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Jadi, denda diorang! Seperti di Singapura, hanya kerana meludah, pesalah dimalukan oleh pihak berkuasa. Kalau nampak sampah pun, kena kutip! Lagipun, kalau kutip kan dapat pahala besar sebab ikut Sunnah Nabi Muhammad. Malah, kita boleh mengitar semula atau mengguna balik sampah. Boleh tambah pendapatan!


           Jadi, marilah sama-sama menjaga alam sekitar kerana kalau bukan kita yang menjaga kebersihan, alien pun tak sanggup nak jenguk Bumi. Marilah kita menjaga kebersihan Bumi demi anak-anak kita kelak..(Ak nak 3++ anak).




*ini ialah pertandingan yg dianjurkan oleh kawan ak...ayat yang digunakan sangat la 'skema' sebab...kawan ak tulis, "ayat kalau nak skema pon aku tak kisah :D". Jadi jangan gelakkan ak sebab tulis skema macam ak nak g amek SPM balik...


*to silah...ko memang terbaek(bukan bodek!!) tq atas info yg superb..

Thursday, July 21, 2011

DElete SudaA...

Assalamualaikum...

Ak da delete da post sebelum ni...hahaha..post pasal ak syok sendiri...tetibe je x pasal2 nak jual beg...da la buat sendiri...pastu jual mahal plak tuh...ahaha...RM15 untuk beg cenggitu...xdek kelas la wan...

Xpe...ak pakai sendiri g kelas nanti...sedeyh..x laku pon...

haha...sebenarnya kan...bukan setakat promote kat blog je...ak siap promote kat mudah.com, tapi still x dek org contact ak! Kawan ak pon siap promote kat facebook die...still x mendapat sambutan!! SAH X LAKU!!!

Jadi, di sini...saya nak minta maaf kerana syok sendiri..ahahahha!! Sebenarnya, ak nak jual beg tu saje2 je...nak dapat duit modal balik di samping menambah duit saku...nampaknye, ak tidak mendapat keuntungan, tapi x pe, ak dapat beg....muahahahahah... tapi modal beg ak x sampai pon RM3...murah kan??

Walaupun x laku ( sedeyhnye ak tulis ayat ni)...ak tetap akan teruskan dengan pembuatan beg...nanti kat u nanti, setiap hari ak tukar beg...xpon, kalau ade orang yang beg diorang terkoyak dan x sempat nak pergi bandar,ak jual laa...

xpe wan..xpe..rilek...beg ko cantek wan...orang x beli sebab mahal....dan x cantik kot.....aaaa...cantik..cantik...ok x pe..

Papepon, terima kasih la kepada 3 orang yg sudi meng'like' ak punye post...ak sangat menghargainya...

Beg baru ak....skali lagi ak syok sendiri...tapi xpe laa...nanti klo ak malu sekali lagi..ak delete aa gambar ni...

modal....2.50...

Monday, July 18, 2011

cuti-cuti malaysia~

Assalamualaikum...

Lamenye ak cuti kat rumah! Asyik meronggeng je..makan tido..makan tengok tv...perut x sempat nak kempis ak da sumbat segala macam makanan...Tapi ok laa...cuti kali ni x boring sangat walaupun ak ni asyik kesepian je kat rumah..tapi ak x kisah!! hahaha...

             Disebabkan ayah ngan mak ak rasa bersalah sebab asyik tinggalkan ak lama2 kat rumah (sebab g kerja)...ahad aritu kitorang g icity....sebelum ak pergi sane, ramai orang mengomen yang icity boring sebab tengok lampu je...tapi bagi ak, ok laa. boleh tahan laa. tak boring bagi ak. Sebabnye ak keluar dengan keluarga..!!

            Tapi nasib baik la makcik ak nak ikut...kalau x, x dek sape yang nak amekkan gambar ak..dan nasib baik adik ak sudi mengikut jugak...






 GOL!!

Baru ak sedar, adik ak x skema~


Pape pon...keluarga lagi penting daripada semua orang..walaupun mungkin di tempat belajar kawan lebih rapat dengan kite, jangan pernah lupakan keluarga...sebab bile kt ade masalah, kawan mungkin x mampu nak tolong tapi keluarga kita, walaupun x mampu, dia akan sentiasa berada di sisi kite,...cewah..skema giler...

Sunday, July 3, 2011

Orang malas fikir punye idea.

Assalamualaikum...



Ak pernah pergi satu perjumpaan dengan akak-akak senior ak. Dan ada satu aktiviti yang diorang reka khas untuk kitorang di mana dia suruh kitorang fikirkan kitorang punye harapan dan tulis dalam tiga perkataan sahaja. Tanpa fikir panjang....senang je jawapan ak.....

"SEMUA HARAPAN TERMAKBUL"...

ok..ak pon x berapa nak bangga ngan jawapan ak tapi serius...ak memang banyak sangat harapan dalam hidup ak dan ak x boleh nak ungkapkan semuanya dalam 3 perkataan sahaja melainkan perkataan yang telah dinyatakan..yela, semakin korang meningkat usia, mesti harapan korang bertambah kan. Takkan mase korang umur 9 tahun korang da ada harapan nak ada berapa orang anak kan...

 Jawapan yang kawan ak bagi agak bernas dan menyentuh hati jugaklah. cewahh...xnak lah sebut kat sini..kang xpasal-pasal ak dicop heboh.

ok...disebabkan harapan yang ak tulis tuh...akak tu ajar kitorang satu doa untuk orang malas..xdeklah, doa ni kire macam sama versi dengan 'harapan' ak tuh. DOA YANG MERANGKUMI SEMUA BENDA...

Begini bunyinya:

"Bismillahirrahmanirrahim...Ya Allah, berilah semua nikmat yang telah Allah berikan kepada Nabi Muhammad..Amin"

Fuhhh..kalau korang mintak dengan penuh ikhlas dan tidak ade benda yang boleh menghalang daripada doa korang dimakbulkan Allah....alhamdulillah...memang nikmat besar weyh...nikmat yang Nabi Muhammad dapat memang tiada tandingan tau.. Nikmat yang kita dapat pun bes jugak..bersyukurlah apa yang korang dapat terutamanya "agama" korang.."ISLAM"...

Doa yang ak gtau korang tu...korang jangan doa pendek cenggitu je...agak-agak aa kan...mintak laa panjang-panjang sikit, biar Allah tahu yang kite memang mintak pertolongan daripada Allah je.

Friday, July 1, 2011

cone head ^_^0000

Assalamualaikum...

Hari tu, ak tengok aa cerita Wanita Hari Ini, dan ak ter'excited' bila tengok salah seorang WANITA nih...pakai tudung tapi ada bonggol kat atas kepala. Sebelum ni ak pandang orang lain buat camtuh, ak rilek badak je laa kan walaupun aku tahu hukum feshen camtuh XBOLEH... Tapi, makcik tadi membuatkan ak lebih terpanggil untuk tidak menjadi 'badak'. Korang rasa lawa ke camnih?


Tinggi bebenor..

Siket pon ak x rasa lawa...macam ape je tinggi camtuh. Macam watak cone head, macam kepala korang bengkak, macam bonggol kat jalan yg ak suka lompat2, macam bonggol unta, macam bukit, gunung ganang...macam2 ah..

Unta boleh la megah dengan bonggol die sebab Allah memang da buat camtuh...Tapi unta x suruh pon korang jadi macam die. Die pon tanak ngaku korang geng die. hahaha...xdeklah..gurau je. Ak pon cakap besar sekarang, kata tanak buat camtuh...tup tup ak pon ade bonggol unta atas kepala nanti...nauzubillah..jauhkanlah dari feshen nih...

Yang rambut pendek pon boleh buat sanggul tinggi jugak sebab ada sanggul tiruan. Selama nih ak ingat diorang letak stokin ke buah oren ke...rupanya BUSANA MUSLIMAH pun ada jual bende alah nih....sanggul tiruan...

siap ada warna lagi..

Kawan ak cakap...buat camnih nampak 'seksi'...

Soalan ak..."Yeke?"

Seksi ke? pelik ade lah...mungkin ak cakap pelik sebab ak xdek hati lagi dengan bende alah nih...orang2 yang selalu buat sanggul mungkin diorang rasa cool kot...

Tapi..ade je hadis yang sebut pasal nih..

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” – hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

Aku nak bau syurga....Ya Allah, jauhkanlah ak ngan kawan2 seIslam dan muslimah kat luar sana daripada hukuman nih..Amin~

Aku tulis pasal bende nih, bukan sebab ak nak perli ke, nak marah ke, nak ape ke, cume saja nak mengutarakan apa yang ak rasa salah. Ak pon mengaku yang ak x jaga 'dress code' ak menurut Islam 100%. Mungkin ak lagi lemah dari korang..tolong jangan terasa ape2. 

Monday, June 27, 2011

Success of A Farmer

Assalamualaikum...




There was a farmer who grew superior quality, award-winning corn in his farm. Each year, he entered his corn in the state fair where it won honours and prizes.


One year a newspaper reporter interviewed him and learned something interesting about how he grew his corn. The reporter discovered that the farmer shared his seed corn with his neighbours.


“How can you afford to share your best seed corn with your neighbours when they are entering corn in the competition with yours each year?” The reporter asked. “Why bother ? ”


The farmer replied, “Didn’t you know? The wind picks up pollen grains from the ripening corn and swirls it from field to field. If my neighbours grow inferior, sub-standard and poor quality corn, cross-pollination will steadily degrade the quality of my corn. If I have to grow good corn, I must help my neighbours to grow good corn too.”


The farmer gave a superb insight into the connectedness of life. His corn cannot improve unless his neighbours’ corn also improves. So it is in the other dimensions and areas of life!


Those who choose to be in harmony must help their neighbours and colleagues to be at peace. Those who choose to live well must help others live well too. The value of a life is measured by the lives it touches…


Success does not happen in isolation; it is most often a participatory and collective process. So share the good practices, ideas and new knowledge with your family, friends, team members and neighbours and all. As they say: “Success breeds Success.”


Abdullah ibn Umar (radhiyallahu anhu) narrated that the Prophet (peace be upon him) said: The best friend in the Sight of Allah is he who is the well-wisher of his companions, and the best neighbour is one who behaves best towards his neighbours. (Tirmidhi)


credit to asilah wiweet...

Monday, June 20, 2011

i've done that B!

Assalamualaikum!



Haa..kalau nak buat bungee jumping kat sunway lagoon, kena bayar RM 130! RM 130! Bukan murah tau. Tapi, ak nak jeleshkan korang nih. Lepas habis jer semester terakhir ak, ak pegi Sunway Lagoon! Memang seronok habis aa... Tapi ak bukan nak citer semua aktiviti yang ak buat kat sana. Ak cuma nak citer pasal bungee jumping je.

Sebelum ak sampai sana lagi ak memang da bersemangat nak buat bungee jumping. Memang tak pikir bende lain da. Ni semua gara-gara ak tengok cerita 'Yes Man'. Dalam cerita tu ada la babak seorang lelaki ni buat aksi bungee jumping dekat bridge mane tah.

Sampai sana je...terkejut eden tengok iklan ni. RM 130 tu. RM 130 untuk sekali lompatan dan kalau kt da bayar RM 13o tu...tapi kt tak jadi lompat sebab cuak, zapppp!! Burn aa duit... So, amacam? Kalau ak da keje sendiri boleh la ak bayar kan. Ni x..ak g sana ak bawak bape hengget je...ak bawak duit untuk pengangkutan, tiket ngan makan je.. X sangka plak Bungge jumping mahal macam ni kan... URGHHHH!!!!

Tapi.....ak lompat FREE!! X payah bayar RM 130!! WOOOOO!! Jangan jeles ea korang!! Sebab tokey Sunway Lagoon tu ak laa..

Bila da kat platform, fuhhh bukan main lebar lagi kan senyuman. Tapi senyuman tu x tahan lama lepas ak tengok bawah...Gayat! Padahal 22 meter je! 3 kali pakcik-pakcik kat sana countdown untuk ak tapi fail. Cuak aa plak kan. Nak terkencing pon ada. Kali ke 4 baru ak terjun.. UWAAAAAAAAAAAAAAAA!!!! mamiii...daddyy... Memang stunt habis aa.. Jackie Chan mesti bangga ngan ak. Walaupun 22meter je, tapi bile pandang bawah.....fuhhh..ak tak tau camner perasaan orang yang bunuh diri melalui cara terjun diri nih....fuhhh..


Tapi yang x besnye, pakcik tu cakap kalau ak terjun, kepala ak akan mencecah air dan bila ak tengok video kat youtube pon semua orang, kepala diorang kena air. Tapi bila dikaji, orang-orang yang kepala diorang mencecah air tu lelaki n of coz aa berat diorang melebihi 60 kan. Ak berapa je (ceyh konon ringan). Memang aa x kena... Tapi memang seronok aa.


p/s: ten, yaya, han....sori sangat2..kt x tau cane leh jadi camtuh...sori sgt2! Len kali kt g main kat tmpt len plak eh...kt cari bende yg strange siket..ak rase macam nak try lastik diri sendiri aa plak...macam bes.

p/s (2) : 'bungy' sebenarnye bukan 'bungee'. Saje suka-suka.

Sunday, June 19, 2011

Mine!


Assalamualaikum...


Adik : Abah, Block E kat U adik sejuk laa. Adik nak beli jaket bleh?

Abah : Laa kenapa x cakap awal-awal. Abah ada banyak jaket cantik.

Adik : Yeke? Nak satu boleh? Jimat duit...hehehe

Abah : Jap abah pegi amek.

Adik : Bawak kluar semua tau. Adik nak pilih yang paling cantek.
*
*
*
15 saat kemudiaaaan...

Abah : taraaaa....pilih laaa...abah x guna da.



Adik : Hahahaha!! Abah, adik nak g belajar bukan nak masuk hutan. Lagipon adik nak yang lengan panjang.

Abah : Oooo..kalau camtuh abah x dapat nak tolong laa..Adik beli la sendiri.

Abah..abah la penyeri hidup kakak ngan mama ngan adik.. Biar la orang lain cakap abah garang ke, menakutkan ke, kakak x rasa pon camtuh sebab abah bukan abah diorang... Lagipun abah nak yang terbaik kan.

Selamat Hari Abah!


Friday, June 17, 2011

Jalan senang kan bes.

Assalamualaikum..

Ak nak cerita satu cerita nih. Sambil korang baca, korang fikir apa yang x kena dengan cerita nih. Nak tengok akal korang alert x. Nak tengok hati korang kering ke x. Nak tengok korang boleh hasilkan idea yang lagi bernas x untuk merungkai masalah..bla..bla..bla..

Cerita dia macam nih, Amir Jan seorang bangsawan yang terkenal dekat Pakistan. Hensem, kaya, ada bini yang cantik, anak yang ramai, banyak rumah, banyak kereta mini cooper, banyak tv, banyak blueberry, banyak kapal laut dan macam-macam. Pokoknya, dalam hidup dia, SEMUA banyak kecuali satu je, isteri dia la sebab kasih sayang dia dekat keluarga dia pun banyak.
Suatu hari, diorang jalan-jalan naik kereta g tengok tempat-tempat yang bes kat Pakistan. Tapi tiba-tiba, pooof!! Accident aa kan. Biasanye citer memang camtuh kan. Cumanya, diorang accident sebab terlanggar alien. Pastu...pastukan, alien tu pegi aa kat Amir Jan sebab alien tu pompuan. Dia suka aa kat mamat nsem. Alien tu kesian tengok Amir Jan mengerang kesakitan lalu alien tu bagi kuasa kat Amir Jan sebagai tanda minta maaf sebab lintas jalan x betul.

http://www.emocutez.com

Kuasa tu membolehkan Amir punya air mata Amir jadi berlian. So, klo nak dapat berlian kena laa menangis kan. Kalau x menangis camne nak klua air mata kan. Letak eye Mo x aci! X jadi! Kebetulan, memandangkan Amir punya kesakitan x reda-reda ag, dia asyik menangis kesakitan je..."uweekk!!" Jadi, masa dia sakit, dia dapat bnyk berlian..$$$

3 bulan kemudian..
X sakit sudaa. Da sihat alhamdulillah. Cumanya, Amir resah sebab dia da x boleh nanges sebab yelaa, lelaki ni kan hati kering sket, mana suka nanges kan. Cuba bagi kat ak, tengok citer BOF pon da bape kotak tisu.. ok..ok..sambung..Pastu, Amir terfikir satu idea. Idea kotor! Tp bernas untuk dia.
^_?

-_-'

@_@

Dia bunuh isteri dia! Kenapa???!!! Korang pikir aa jawapan dia sendiri. Dan apa pendapat korang, kalau korang jadi Amir, apa korang akan buat selain bunuh isteri korang sendiri..? Maksud ak, korang nak ending yang camne??

p/s: xdek hadiah pon. Saje, nak wat bancian..haha..tq kerana melayan citer ak..hahaha..

SELAMAT BERFIKIR http://www.emocutez.com

Thursday, June 9, 2011

Mak ayah vs saya!!

Assalamualaikum...

Hepinye cuti!! Sampai bulan 9!! Setakat ni aku x rasa bosan lagi duduk meronggeng kat rumah dan ak x berniat untuk bekerja dengan orang. Ak nak melengkapkan diri ak untuk jadi isteri kelas pertama. Hahaha..poyo...calon xdek. Tapi xpe, kita kena berfikiran ke hadapan. Takkan nak kena ada ehem-ehem ataupun suami baru nak prepare jadi isteri kelas pertama kan.

Agak-agak kalau mak ayah kita cuti 3 bulan camnih, diorang buat apa lah eak..mana ade blog masa tuh, facebook, twitter, astro beyond....SEMUA takdek!! Tapi dulu best jugaklah, sebab xdek pencemaran, xdek banyak kenderaan, rumah ala-ala kampung, mane ada taman perumahan dulu.(jawapan skema). Tapi memang betul weyh.

Kalau dulu mak ayah ak masuk sawah, banyak je ikan puyu la belut la keli laa, lintah gemuk2 la, siput sedut la, macam-macam. Tapi sekarang, ak masuk sawah, hampeh! Disebabkan pertanian moden suka sembur racun kat sawah padi sebab tanak bagi makhluk asing serang, ak n the geng nak cari siput sedut pun xdek. Lintah pun alahai, kurus je macam x cukup makan. Harap je badan panjang. Dah la populasi diorang da sikit da kat situ. Ak masuk sawah xdek satu pon yang melekat kat kaki. Ak pegang pon diorang x hisap darah ak pon. Badan kurus tapi tanak makan. Da bagi rezeki, ditolak. Kenyang dengan racun lah kot. Ke darah ak bersih. Maybe.


Lepas tuh............kalau dulu diorang kalau boring, diorang pergi lepak rumah sedara, kawan sekampung, jiran. kalau kita?? Facebook, YM. Sah ak x ingat sangat pun nama sedara jauh ak. Kalau ayah kte, agaknya satu kampung kenal kan...

k.tu je aa.assalamualaikum..

Tuesday, May 31, 2011

x kedekut la...bijak...

Assalamualaikum...

nih ak nak citer apa yang ayah ak pernah citer kat ak...moral of the story...kt kena bijak dalam semua hal, mana lah tau kalau dapat untung lebih..x kira la dunia ke akhirat ke..

Cerita pasal tauke Mydin yang bernama Mydin jugak kot.

Suatu hari, Mydin pergi la makan sarapan kat kedai mamak. Dia order mee goreng ngan air suam. dan...dan..dan...die mintak asam limau nipis lebih...
Kalau sekali kita fikir mesti pakcik ni nak perah kat mee die kan...sebab tu laa yang selalu orang buat.

Tapi x untuk pakcik Mydin. Dia amek limau tu, pastu dia g perah kat dalam air suam dia dan letak gula yang memang dah tersedia kat setiap meja!! Taraa!! Kalau orang lain kena bayar RM1 untuk air limau, dia free!! Amacam? Geliga tol otak die...

Disebabkan otak dia yang pandai cari jalan untuk berjimat laa Pasaraya Mydin selalu jadi tumpuan orang ramai untuk berbelanja secara jimat..

ok...selamat beramal..

Saturday, May 28, 2011

Back to CFS~

Assalamualaikum..
esok..ahad..g balik uia semula sebab rindukan CFS...tettt..TIPU!!!

esok...nak g antar adik ak kat CFS bgi mneruskan keturunan di sana...

perasaan saya...hooraahh..leh jalan2..msk mahallah lelaki...hahaha..ak nak msk UKC sbb ak rase UKC plg cool sbb dekat ngan padang dan bgunan 2nd plg lawa lepas ZC..tu kalau adik ak dapat laa...kalau dapat aishah atau ABC?? dusshh..g tukar kunci!!

perasaan Mak dan Ayah...hepi!! sebab anak kami dapat uia...(hakikatnya..ayah saya sgt suka UIA!!)

perasaan adik...so?? x cuak sgt sbb slalu da g CFS..

tu jelah...doakan kami..amin..haha

Wednesday, March 30, 2011

Beruk: Jangan Cabut Gigi Saya!!

Assalamualaikum..

Hari tu ada kawan ayah ak datang rumah. Nak tahu apa pekerjaan dia? Dia bela beruk!!


Dan semua beruk yang dia jaga sangat membawa untung...sangat!! Untung untuk dia laa bukan untuk beruk tuu..beruk tu 'happy' kalau dapat makan nasi je..

First, beruk tu boleh petik buah kelapa untuk dia..banyak jugak untung kalau jual kelapa kat Malaysia nih..biasa laa..orang Malaysia kan suka makan nasi lemak yang lemak ber"santan".

Second, kawan ayah ak jadi dentist untuk kaum beruk2 nih. Sian kat beruk tapi apakan daya, kitorang takut dengan gigi taring korang laa beruk. Jadi, tugas kawan ayah ak ni adalah untuk mencabut gigi beruk.. Dia cakap, kalau nak cabut gigi beruk nih, x leh pulas! Tarik! Ouchh! Ngeri! Dan dia cakap, dia x guna ubat bius! Sebab nak jimat kos! Hahahahaha...sian pak beruk.. Tapi dia cakap,

"beruk x sakit...x banyak pon darah keluar..."

perghhh..agaknya beruk tu cakap,

"try aa jadi ak kalau nak tahu sakit ke x!!"

haha, xpe laa..asal beruk tu x mati. Lagipun kalau perbuatan ni salah, dah lama jabatan haiwan (ada ke?) tangkap pakcik tuh..

Whatever la pakcik, asal awak tu dapat rezeki yang halal..lawak giler pakcik nih..

Wednesday, March 23, 2011

STS tercinta~~

Semua orang asyik cakap pasal SPM..SPM..SPM...

adik ak pon bru tau dia punye result...tapi tanak citer pasal die..ak nak citer pasal kategori sekolah dia..SBP..

Time adik ak dapat tawaran tuh, ak pon meracau "perghhh..gempak siot..! SBP TUU~" sebab ak x dapat satu tawaran pon lepas PMR..agaknya kerajaan tahu ak akan reject kalau dapat..kot..poyo aa, macam aa result ak bgus kan sampai kerajaan nak bagi..haha

okayh..hari semalam, ak g turun KL dari Johor..semangat nih nak amek result adik nih...dalam kereta jangan cakap aa, mak..ayah..ak semua cuak..

ok..stret to the point..sekolah adik ak 90 lebih orang dapat stret A!! Mak aih..sekolah lama ak paling ramai yg dapat stret 4 orang je!! agaknya dapat stret A tu perkara yang mudah hape bagi korang!!

Siap reporter RTM datang..GILO! tengok aa tv1 punye berita, ak masuk...=_=' Tapi ak faham, reporter hanya akan datang ke tempat yang ada liputan yang best sahaja..maksudnya, sekolah ak mmm... kihkih~

Ahhhhhh...ak x kisah semua benda tuhhh!! Sekolah harian pon bes gak.. Kalau sekolah ak, semua budak cemerlang (7A ke atas) akan diberi layanan yang sangat baik., siap bunga ag...duit daripada sekolah dan cikgu sendiri..beratus eh, x men ah henget2...hahahaha!! $$$@! Korang dapat?? X kan.. Korang dapat bunga? X kan?? Korang dapat duduk depan kerusi pengetua?? x kan? Dapat masuk tv pon je...so?? hahaha..bukannya satu Malaysia akan ingat muka korang.. kalau nak sangat masuk tv, pergi konsert JOM HEBOH..pegi booth Hotlink ke, SNEK KU ke, SOOPA DOOPA ke, pape aa..bhahaha..xpuas hati plak ak kan..

Ak sangat suka dengan sekolah ak...xpayah masuk sekolah SBP ke MRSM ke...sekolah ak istimewa uhhh..banyak orang tercinta kat sana..ehemm...

k..tu je..pape pon..tahniah untuk budak yang dapat cemerlang kat sekolah ak (STS) dan kat budak2 yang leh masuk tv dan juga kepada adik ak..marilah masuk UIA beramai-ramai..

Tuesday, March 8, 2011

Shopping!! yuuhoooooo~

"Perempuan = muka shopping"

Walaupun ada segelintir wanita-wanita d luar sana yang mengaku x suka shopping, kenyataan kat atas memang x boleh disangkal sebab hampir semua perempuan kalau pergi kedai ke mall ke pasar lambak ke mesti rambang mata kalau jumpa sesuatu yang diorang 'adore'.

Tapi ak nak cerita pasal keburukan shopping. Kalau nak cerita kebaikan....ape yang dapat? Happy, dapat barang....tu jelah weyh!!

ok..ok..ok..keburukan dia banyak!!

Contoh paling senang. Katalah Lina pergi One Utama. Dia nak beli sehelai baju sukan untuk SMAC. Kedai Cheetah *cth yg plg senang. Belek punya belek, pergi kat kaunter, bayar RM70!! Mak aih..baju Cheetah macam mana yang 70 hengget tuh.. Siasat punya siasat, 2 helai baju rupanya dia beli.

Faham x korang? Ahh..susahlah korang ni...pendek cerita, kalau perempuan g shopping, mesti ada yang terlari bajet. Balik bilik je, menyesal!

"Asal la ak beli bende alah ni,"

Ayat nih ak da selalu guna da. Kat kedai rasa macam satu keperluan je. Rasa macam kalau x beli boleh meracau. Tapi bila fikir balik....blurrr..


Kaum hawa, ak tau korang mengalami masalah yang sama. Guys ak x tahu. Satu benda yang ak buat kalau outing, ak bawak siket je duit. Tapi ada je beli benda yang x patut..Gediks giler rasa kalau g shopping...MENYAMPAH NYE!!!

Ingat jangan membazir!! Tatatata!!

Monday, March 7, 2011

Saya anak sape?

Awak anak sape?
"Anak Datuk Z," saya cakap.

ok.xdek kena mengena dengan post hari ini. Korang nak tau? Nak? Nak la..Ramai x kawan yang korang kenal, mak atau ayah dia cikgu? Mesti ramai kan?? Kan? Dalam kelas ak dulu pun, ramai jugak anak cikgu. Ada yang mengajar kat sekolah sama, ada yang mengajar kat sekolah sebelah, ada yang jadi cikgu kat sekolah memandu, dan ada yang mengajar kat mana2 tah. Kadang2 ak pikir, bes ke jadi anak cikgu? *tanya macam boleh ubah je kalau x suka...=.='

Bes tau jadi anak cikgu tuh. Dari kecik sampai besar orang panggil anak cikgu ***. Senang. Nak hafal nama korang susah.
Meh ak senaraikan serba sedikit pros n cons apabila ko dilahirkan sebagai anak cikgu. Tapi ni kalau mak atau ayah korang mengajar kat sekolah yang sama la macam ak!

KEBAIKAN ==>

Kalau sakit senang. Katakanlah satu hari korang gastrik. Korang mesti terus pergi serang mak korang kan. Kalau budak lain, diorang kena mintak tolong daripada kawan diorang untuk cari cikgu yang bertugas minggu tu untuk bawak diorang g klinik. Menderita..kesian...

Mintak duit pun senang. Katakanlah ak lupa mintak duit dari ayah pagi tuh, mintak ngan mak kat sekolah pun apa salahnya. Kalau nak kena bayar yuran ke apa ke, g mintak terus ngan mak. Settle...

Cuti sama2. Kalau parents korang cikgu, boleh cuti sama2. Kalau pekerja kerajaan yang lain, cuti diorang mana sama. Nak2 kalau doktor kerajaan. Hehehe..

Staff kat sekolah semua kenal. Siapa anak cikgu yang sama sekolah, mesti satu sekolah kenal korang kan? Cikgu-cikgu, pekerja makmal, kerani pejabat, orang kantin, semua aa, mesti kenal korang kan. Biarlah korang x rapat macam manapun dengan parents kat sekolah, mesti diorang kenal. Ak pun xtahu cane. Ini tidak melibatkan students lain ye. Staff sahaja. hehehe..

K lah... cukup is enough, keburukan pulak ==>

Kawan suka tanya korang. Bukan tanya macam mana nak jawab soalan tu soalan ni. Ni pasal soalan spot untuk exam2.
"Tanyalah mak kte," tu jelah jawapan ak.

Ak bukannya tengok soalan pun. Mak ak pun bukannya jenis yang bagi soalan spot. Nguahaha! Mula-mula ak risau gak diorang fikir ak curi-curi tengok soalan kat rumah memandangkan mak ak selalu buat soalan exam kat rumah, tapi disebabkan markah ak pon cam ntah hape-hape, xkanlah diorang sampai hati nak fikir camtuh kan. Kawan ak semua baik. Cam ak ^-^. Tapi yang syoknye, abis exam je ak tolong tanda kertas soalan kawan ak. So, x dek chance la diorang nak berahsia dengan ak diorang punya marks.

Cikgu lain suka cerita. Haaa...ni yang payah! Ak pernah buat bising dalam kelas dan balik rumah jer kena marah ngan mak. Sejak tuh, ak baik je dalam kelas. Kerja rumah pun siap selalu! Sebab takut mak tahu kalau x siap. Kalau mak tahu, ayah pun tahu. Jadi, paham-pahamlaa eh...

xdek surprise. Susah jugak kalau ak nak wat surprise kalau dapat markah PJK A1 kan. Cikgu lain g tunjuk markah kat mak ak dulu kadang2 kalau terjumpa. Xdek chance aa nak wat surprise kan. SPM ak pon mak ak tahu dulu beb. So, xdeklah situasi mak menangis kegembiraan memeluk anak kat dewan sekolah..ceytt~.~. Padahal benda tulah yang ak nak wat macam dalam berita TV3. Haha, x pelah..

Dapat duit raya sikit. Ktakanlah kalau kawan sekelas ak pergi beraya rumah ak, diorang dapat 1sampul je. Kalau x, diorang akan dapat 2 sampul..1dari rumah ak..1dari rumah cikgu. apa ayat ak ni? Pahamlah sendiri.

Dah tu jelah..malas nak fikir. Assalamualaikum.


Sunday, March 6, 2011

Kelas yang Blurr -.-

Kelas yang Blurr -.-

cikgu dan anak dia


Hari ni ak g kelas memasak dengan adik lelaki ak, belajar kek lapis masam manis. Ak x pernah dengar nama kek nih sebelum ni tapi pergi jelah, dah adik ak janji nak bagi aiskrim. Apa lagi...rezeki tidak boleh ditolak. Mula-mula ak malas jugak laa nak pergi sebab ak tahu ak bukannya suka makan kuih muih nih. Aiskrim ak suka aa.. Tapi kalau mencapap kat rumah, ak selalu merengek 'boring'!! Tu yang ayah ngan mak ak suruh ikut adik ak tu.


2.00 petang - Kitorang bertolak. Adik ak bawak kereta. Kat Ainkinah Enterprise. Yuran RM5. Lebih kurang 15 orang peserta. Yang besnya, ak ngan adik ak je yang belum dapat gelaran 'makcik' atau 'pakcik' dan hanya adik ak sorang lelaki!! Yang paling ak x leh caya, sampai-sampai je kat kelas, cikgu yang mengajar ak tuh jerit "WAN!!!!!!!!!!!!!!!". Dia kenal adik ak weyh =.='. Tabik spring kat lu Zahid! Glamour gak adik tunggal ak nih. Bukan apa, dia pernah belajar masak kek moist ngan cikgu tuh. Adik ak suka g kelas. Semua kelas dia nak pergi. Dulu, die pergi belajar baiki komputer, adobe dreamweaver, jahit baju dll. Dia suka belajar. Ak pon x tahu asal adik ak rajin g kelas. G kerja tanak. Ada ke patut dia ajak ak g library esok. What??!! Lantak ko aa zahid.

Masa kelas, fuhh...memang ak kurang pay attention. Buat-buat pay attention ada la sebab ak dok depannnnnnn sekali. Fuh semangat!! haha lawak!! Nasib baik ada 2 orang budak kecik kat situ. Baik giler dengan ak. X tahu la.Ak baik kot..Nguahahaha!!

Dan masa kelas jugaklah, cikgu tu asyik sebut Wan(adik ak) je. Siket-siket Wan. Haha, x jeles pon, bangga ada la. Semua orang puji adik ak wooo.

Dan masa kelas jugalah, baru ak tahu boleh rupanya buat kek lapis tanpa guna tepung. Guna biskut Hup Seng je. Kacang je nak wat cuma kena tunggu lama. Satu demi satu lapisan dia buat. Siap letak asam ag kat tengah..

Dan, makcik-makcik kat sana semuanya bersemangat. Nak tolong kacau la, nak tolong susun la, nak tolong masakla. Ak? Wat dekk.. hahaha!!


Belajar punya belajar, last-last dapat lah kek yang kitorang belajar tadi. Sedap!!!! Berwarna-warni.

Tu je. K.assalamualaikum!